Familjerådgivning

Familjerådgivning

Familjerådgivning kallas den verksamhet för parrelationer som kommunerna är skyldiga att bedriva enligt Socialtjänstlagen. Man skulle kunna beskriva familjerådgivning som kommunens ”parterapi”. Familjerådgivning kan bedrivas helt i kommunal regi eller så läggs familjerådgivningen ut på privata utförare. Jag samarbetar med Andersson AB och tar emot par som bor i Stockholms Stad.

Familjerådgivning innebär 5 samtal men kan i vissa fall förlängas.

Familjerådgivning har som huvudsyfte att genom terapeutiska samtal hjälpa par med relationssamtal. Det är tillåtet att ha familjerådgivning även mellan förälder och vuxet barn samt mellan vuxna syskon. Inom ramen för familjerådgivning tillåts inte samtal som innefattar barn under 18 år. Familjerådgivning kan betyda både enklare rådgivande samtal och längre bearbetande samtalsserier.

Samtalen journalförs inte, jag gör egna minnesanteckningar. Dessa anteckningar förstörs efter att kontakten avslutats. Du har möjlighet att vara anonym. Inom familjerådgivning gäller sekretess för alla uppgifter som enskild lämnat i förtroende eller har inlämnats i samband med familjerådgivningen. De som vänder sig till Andersson AB som en privat utförare av familjerådgivning ska känna sig fullständigt trygga med att de uppgifter de lämnat inte förs vidare till andra enskilda eller andra myndigheter och verksamhetsgrenar inom samma myndighet. Redan uppgiften att någon vänt sig till familjerådgivningen är sekretesskyddad. (SoL 15:2, Prop. 1995/96:117). Familjerådgivning har bland de strängaste sekretesser som finns. Familjerådgivningens sekretess innefattar dock 2 undantag:

Uppgiftsskyldighet enligt lag (OSL 8:1) gäller för familjerågivare gällande:

  • Anmälningsskyldighet om barn som far illa (SoL 14:1 3 stycket)

  • Vittnesplikt i domstol (RB 36:5)

Anmälningsplikten gällande barn för familjerådgivare är dock mera begränsad än vad gäller för andra verksamheter inom socialtjänsten (SoL 14:1 3 st.):

”De som är verksamma inom familjerådgivning är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om att ett barn utnyttjas sexuellt eller utsätts för fysisk eller psykiskt misshandel i hemmet”.

Om min kompetens som familjerådgivare

Jag är utbildad beteendevetare och specialpedagog. Att arbeta som familjerådgivare skiljer sig inte så mycket från par- och relationsterapi. Vi börjar med att ni får berätta om det som ställer till det för er sedan sätter vi syfte för våra träffar och mål att arbeta mot. Det är ett arbete vi gör tillsammans för att ni ska hitta till en vardag som fungerar så bra som möjligt för alla i familjen.

Att arbeta som familjerådgivare med min bakgrund gör att jag kan integrera de kunskaper jag har med mig från arbetet inom grundskolan med de kunskaper och erfarenheter jag har om människans psyke, lidande och läkningen av lidandet.

Jag använder mig av varierade metoder och tekniker för att underlätta samvaron tillsammans i en familj. Ofta har en familj hamnat i roller, mönster och vanor av upprepade situationer som blir ohanterliga och besvärliga för alla. Därför är det bra att sitta tillsammans och prata igenom de situationer som ställer till det och se om vi kan hitta förklaringar och förståelse för varför det blir så, för att sedan tillsammans titta på lösningar som passar alla. Jag har en hel del verktyg att ge er i det arbetet.

Under många år har jag arbetat nära familjer och barn i skolåldern, allt från förskola till högstadiet. Under åtta år arbetade jag på en skola för barn inom NPF och där handlade arbetet mycket om att utveckla hela familjedynamiken.